Forberedelser til jekking

Så er det den mest spennende oppgaven som står for tur…få jekket opp huset slik at en slipper å føle seg svimmel når en går over gulvet (+ en del andre ting) … Vi begynte å jekke sist lørdag, og innleggene her kommer litt forsinket bare for å holde på kronologien i prosessen.

Som jeg har skrevet om tidligere, er det setninger i grunnen som har forårsaket at huset er blitt skjevt. Grunnmuren har seget mest, men også kjellergulv (betong) og bærevegger/delevegger har gått ned noen cm. Det tyder på forholdsvis dårlig grunnarbeid. Antakeligvis er huset bygd på fylte masser (blandet masse i grunnen), og disse har ikke satt seg nok før huset ble oppført.

Det er først og fremst muren ned mot skråningen som har seget, og det er snakk om ca 20 cm. Ved å lodde fra taket og ned til underkant bordkledning, fant vi ut at vertikal skjevhet er ca 5-6 cm på det meste (huset bikker mot skråning).

Den første idéen for jekke-operasjonen var å jekke bare under gulvåsene, uten å ha noen gjennomføringer i grunnmur. Men, etter å har undersøkt litt nærmere viste det seg at gulvåser og bunnsvill hadde dårlig kontakt, så da måtte planen revurderes og løsningen ble å stikke ut doble 2″8″ (48×198 mm) gjennom grunnmuren for ca. hver meter bortover. Alternative jekkemåter hadde vært og plassert jekkene inne i grunnmur og jekke direkte mot bunnsvill eller å feste en kraftig bjelke på utsiden av bunnsvill og jekke under denne utenifra. Men, etter å ha fundert litt, fant jeg ut at jeg ville gå for løsningen med å stikke trebjelker ut gjennom muren.

Pga. at bunnsvill kommer et stykke (ca 30cm) utenfor der jekkene står, vil det skape moment i trebjelkene (doble 2″8″) som løfter svillen. For å ha et mothold på innsiden av jekkepunktet, går 2″8″-ene et godt stykke innover i kjelleren (ca 2,5 m). Har ikke regnet på dette, men skjønte at det måtte være nok (samtidig valgte jeg den lengden for å kunne bruke treverket i vegger senere etter at jekkinga er ferdig).

2″8″-bjelkene legges under gulvåsene.  Avstand mellom gulvåsene er ca 50cm (+-10cm) Ideelt sett ville jeg ha de for annenhver ås bortover, men pga kjellervindu som kom i veien ble det tredje-hver ås 2 steder. På gulvåsene i mellom la jeg også doble 2″8″, men da bare helt korte (ca 30cm).

Under denne rekka med 2″8″ plasserte vi to stålbjelker (HEA 140 6m og HEB 120 ca. 2,5m) slik at det rakk i hele husets lengde. Måten å få inn disse på, var å tre dem inn fra enden av huset gjennom hull i grunnmuren. Og, har en 4 mann på dugnad, er ikke dette noe problem 🙂

For å få minst mulig moment i stålbjelkene, hadde vi like mange jekkepunkt som 2″8″-bjelker, og plasserte en jekk for hver bjelke. Jekkene bør absolutt plasseres slik at de jekker direkte mot stålbjelkene med en støtte ned til gulvet. Motsatt (jekken på gulvet og støtten over) blir ustødig. Støttene ble laget av å slå sammen 3 stk. 2″6″ (48×148 mm), slik at det ble kvadratisk 6″6″. Jekkene er 10-tonns jekker (kjøpt på Jula), koster bare 249,- og er TÜV-godkjent.

På bildene under er det litt mer info for den som er interessert.

  • Begynt å ta hull i grunnmuren for å få 2"8" under bunnsvill. Noen steder var det armering, andre ikke..

  • Sprekk mellom bunnsvill og grunnmur før jekking. En del av huset hang altså bare i stivhet i reisverk og bordkledning.

  • Avstivning mellom 2"8"-ene. Dette for å hindre at det bikker under jekking.

  • En av bjelkene som går gjennom muren

  • Her sees også et par av de korte 2"8"-ene som bare ligger under gulvåsene, og ikke går gjennom muren

  • Her ble det tredjehver ås som fikk gjennomgående 2"8" pga vinduet. Blir sterkt nok allikevel.

  • Rigging av løftende bjelkelag. Skal være 1 jekkepunkt her. Gjennomgående doble 2"8" går et godt stykke innover gulvåsen (ca 2,50m).

  • På utsida (ned mot skråningen).

  • Klart til å løfte inn stålbjelker

  • Hull gjennom hele langsida av huset ferdig rigget med løftende trebjelkelag

5 kommentarer tilForberedelser til jekking

Legg igjen en kommentar

Du kan bruke disse HTML-elementene

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>