Ikea skyvedørsgarderobe

Montere Ikea skyvedører uten garderobeskap – slik som andre skyvedørsgarderober

Kom tilfeldigvis over dører til en Ikea Pax skyvedørsgarderobe til en god pris for en stund siden, og nå har jeg omsider fått montert den.

Monteringen av skyvedører i Pax-serien er vel stort sett lik, og her kan du laste ned monteringsanvisning: Pax monteringsanvisning

Størrelsen på mine dører var 150×240,  så totalt 3 meter garderobe fra gulv til tak. Det er kun dørene jeg fikk tak i, og har ikke noe skapskrog som passer. Tenkte først at det var en smal sak å få montert det allikevel, og at IKEA bruker noe ala Elfa skyvedørssystem, hvor du bare monterer en skinne i gulv og tak.

Etter å ha klødd meg og funnet en monteringsanvisning for Pax på nettet, fant jeg ut at dørene er beregnet for feste på et garderobeskap og ikke frittstående. Ingen vits i å gi opp av den grunn, men det ble bare litt mer jobb enn jeg tenkte. Var litt spent på høyden, da jeg kun hadde 237,5cm tilgjengelig (i utgangspunktet), og monteringsanvisningen sa at det krevdes min. 240cm. Men, det skulle vise seg å gå bra uten å modifisere verken tak eller gulv der skapet skulle stå.

Første punkt er å lage en «hyllekant» som dørene skal henge i (det som ville vært øverste hylle dersom en skulle montert det på et garderobeskap). Her klyvde jeg et 19mm tykt bordkledningsbord som passer bra med tykkelsen på en original hylleplate, ca 7 cm bred. I denne bores det hull og en fester de ca halvmåneformede klipsene i hullene. Så monteres øverste skinne (bæreskinne) sammen (2 deler) og klipses på «hyllekanten». Dette fullføres ved å feste plastikvinklene på undersiden og 4 skruer i front av skinna inn i «hyllekanten».

Den selvlagde hyllekanten festes så i taket i passende avstand til veggen. Her valgte jeg ca 65 cm til front skapdør, så rommes de aller fleste innredninger. Etter dette henges dørene på plass, og den nederste skinnen (styreskinnen) festes til gulv ved å fore opp under til passe høyde, slik at dørene går lett og ikke dras nedover. Riktig plassering fra vegg gjøres enklest ved å legge en vater og måle lodd på hver skapdør. Denne skinna er der kun for styring, og har ingen bærefunksjon. Her trengtes oppbygning med en 2×2 toms planke + enda ca 24mm under hvert festepunkt (se bilder)

Dette er omtrent første del av oppussing som er gjort av 2. etasje, men normalt sett ville det være noe av det siste en gjør.. Det var mest for å få dørene unna veien at jeg satte de opp, og finjustering og tilpasning venter til rommet skal tas i sin helhet siden en gang.

Men, ganske så mye finere ble det + at det skapte en hel del mer orden på rommet hvor den ble installert 🙂 Finishen er høyglans hvit.  Ha det hyggelig med bildene! 🙂

7 kommentarer tilIkea skyvedørsgarderobe

 • Ser bra ut, selv om jeg syntes at dørene var noe store. Du fikk ikke med så mye av første del av dette med å sette opp sponplaten som skulle dekke veggen.

 • chris

  Bra forklaring! Jeg har et lite spørsmål ang. takhøyden. Jeg har også planer om å montere PAX skyvedørsgarderobe (med originale PAX-stammer) i et rom som har lik takhøyde som dere: 237,5 cm. Og det er riktig som du skriver – Ikea krever minimum 240 cm takhøyde. Skapet er 236,5 høyt og i monteringsanvisningen ser det ut som man trenger noen centimeter ekstra høyde når man skal feste ytre dør, siden den skal heves over den indre døra ved montering (se tegning 25 på side 20 i anvisningen du linker til). Eller holder det virkelig med 237,5?

  • Steinar

   Bra spørsmål det der 🙂 Skjønner problemet, og for dørene sin del går det greit med 237,5 monteringshøyde uten skap (som innlegget viser..), men tror du vil få problem dersom skapet(skroget) er så høyt som 236,5.

   Her er festet til toppskinna (som tilsvarer toppflaten på et skap) montert med en avstand på ca 3cm til taket, som gir en skaphøyde på 234,5 (2 cm lavere enn Ikea sitt skap). Det er mulig en kan klare det med 2cm klaring, altså en skaphøyde på 235,5, men det er fortsatt 1 cm for mye..

   Så i utgangspunktet ville jeg sagt at det ikke gikk, men når det er sagt, så er det også noe som heter at «alt går», spørs bare hvor mye jobb en vil legge ned i det. De kanskje beste alternativet jeg kan tenke på i farten er å kutte av skapet nede ved sokkelen 1-2cm. Det vil fungere fordi dørene henger noen cm over gulvet i utgangspunktet, og blir derfor ikke for lange for en lavere skroghøyde. Men som sagt, litt mer jobb.. Ellers går det jo an å se på andre løsninger, som f.eks. Elfa sine skyvedører, mulig de har noe som kan passe på 237,5 cm?

 • Aimal

  Pax skyvedørsgarderobe er dårlig skap.

 • Anders

  Takk for gode tips! Brukte blant annet denne siden før jeg lagde noe tilsvarende, legger inn vår endelige løsningen slik at flere kan ha nytte av det om de Googler seg frem til siden slik som jeg.

  For å unngå for mye kapping og foring valgte vi å begynne med gulvlisten. Vi hadde derimot 240cm til taket og dermed litt mer å gå på.

  – Legg en 2″4″-bjelke på høykant rett på gulvet og bruk vinkelbeslag til å feste denne i veggene på hver side (kan evt skrus i golvet). Bjelken er da 9,8cm (4″) høy fra gulvet.

  – Fra bjelken (oppå bjelken, altså 9,8cm over gulvet) måler du 227,4cm opp på veggen på hver side og merker dette.

  – Ta en ny 2″4″ og legg denne på «lavkant» (altså flatt, ikke på høykant som nede). Bruk vinkelbeslag (gjerne under bjelken) til å feste denne i veggen, slik at toppen av bjelken er ved merkene du målte opp.

  – Siden det er toppbjelken som har all vektbæring (skinnene nede er kun til styring, de bærer ingen vekt), bør toppbjelken ha noen festepunkter i taket dersom du har langt spenn (bruk noen klosser mellom bjelke og tak og skru inn fra undersiden og opp i taket), eller støtte nedenfra (disse vil da komme i veien for tilgang inn i skapen, så til taket er å foretrekke). Vi hadde 2,65m spenn og festet den i taket tre steder (i stender).

  – Fest skinnene oppe og nede, sørg for at overgangene/skøytene er glatte og fine. Monter gjerne en dør slik at du kan sjekke underveis at alle mål stemmer og at alt er i vater.

  – Vi droppet å bruke halvmånene/plastklipsene som er nevnt over, og lagde heller en del ekstra skruehull i front av toppskinna og festet den med en god del skruer.

  – Siden toppskinna bare dekker litt av toppbjelken la vi en list bak skinnen slik at det ble tett opp til taket.

  Om du trenger å fore opp noe (f.eks skinnen nede), er slike mellomleggsklosser (som kommer i ulik høyde) nyttige: http://www.biltema.no/no/Bygg/Festeelementer/Ovrig/Mellomlegg-2000032394/

 • admin

  Takk for innspill, blir snart den store diy for Ikea Pax dette…

Legg igjen en kommentar

Du kan bruke disse HTML-elementene

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>