Bad – vegger – membran – flis

Neste innlegg vil forhåpentligvis vise et ferdig innredet bad! Foreløpig er det bare å vente i spenning og smøre seg med tålmodighet. Her litt om det siste arbeidet som har foregått.

Membran/tettesjikt

Oppbygging av veggene kan du lese om her. Jeg har fulgt anbefalingene i den tekniske godkjenningen for de platene som er brukt som underlag for flisene (Conboard). Når det gjelder bad går det an å få helt «noia» hvis du leser litt rundt omkring på forum og lignende, her er det mange meninger ute å går. Spesielt gjelder dette for membran/tettesjikt.

Konklusjonen min er at flere veier fører til Rom, og de som driver med dette daglig har funnet «sin» måte å gjøre det på som de finner tilstrekkelig kvalitativ. «Min vei til Rom» var  å følge anbefalingene i teknisk godkjenning (Sintef byggforsk) og leverandører.

På gulvet valgte jeg vinyltetting (Tarkodry fra Tarkett) som jeg har skrevet om tidligere, men på veggene gikk jeg for smøremembran da bla fuktbelastningen er mindre enn på gulvet. Det er noe som heter tyngdekraft som vannet følger blindt uten å mukke..

Tettesjikt ved smøremembran-metoden fikses med en kombinasjon av membranmasse, fiberbånd (ser ut som en toalettrull) og mansjetter.

  • Mansjetter brukes på rør, sluk o.l.
  • Fiberbånd brukes i alle skjøter (inkl hjørner), over festskruer og evt andre overganger

Mansjetter og fiberbånd «bakes» inn i membranmasse, dvs ha på membran både før og etter montering av mansjett/fiberbånd. Bruk rikelig med membranmasse. Når en er ferdig med dette arbeidet, er det bare å begynne å påføre membranmasse på hele veggen.

Når det gjelder forbruk og antall lag med membran, følg leverandøranbefalingene for membranen. Leverandørene er lite tjent med at produktet deres kommer i vanry, derfor er det generelt sikre råd de kommer med for bruk av sine produkter. Her gikk det med 60 liter på ca 20m², jeg brukte tykkere lag der hvor fuktbelastningen er størst.

Flis

Når det gjelder flis, så er veggflisene her 20×45 cm (keramiske). Jeg lærte en gang at hvis en vil se slank ut, så kan en bruke en genser med loddrette striper, hvis en vil se tykk ut, så kan en bruke en med vannrette striper. Når det gjelder flis, så vil rektangulære flis gi noe av den samme effekten: Horisontalt lagt vil rommet virke bredere og lavere, vertikalt lagt vil rommet virke høyere og smalere. Slik fungerer øyet ganske enkelt. På bildene kan du se den horisontale varianten.

I dusjsonen har jeg valgt å ta igjen mosaikkflisene fra gulvet i veggen og legger en remse helt fra gulv til tak med mosaikk symmetrisk om dusjarmatur. Synes selv det falt heldig ut for å være litt nøktern.. (egentlig synes jeg det ble helt topp, og prikken over i-en! :))

Verktøy som en trenger eller kan trenge for bearbeiding av flis er: Hullsag (55 mm eller noe større til veggvokser tappevann, 73mm til elbokser), flisebor (til f.eks. k-rør og feste av innredning senere), vinkelsliper med diamantblad (f.eks. når en trenger å kutte bort en vinkel av flisa), fliserasp (fil) for å evt. jevne kutt fra flisekutter (spørs hvor nøye en skal ha det) og tilpasse hull mm, og flisekutter.

Fordi jeg tror det blir fint har jeg valgt å legge flisene med kun et par mm klaring til tak og ikke ha lister. Dette gjør stilen litt mer minimalistisk, og det liker jeg visst i følge pålitelige kilder… Rundt vindu og dør blir det imidlertid lister på vanlig måte.

Et vellykket resultat er ofte avhengig av et godt utgangspunkt, sånn er det når en skal legge flis også. Dette gjelder forsåvidt mest mulig rette vegger, men her kan en fikse en del med fliselim ift dybdejustering, men det jeg tenker på først og fremst er at en må bestemme om en skal ha forbandt eller ikke, symmetri osv, og at en starter ut i vater.

Dersom en velger å ikke ha forbandt er det i de fleste tilfeller mulig å helt unngå å få små biter. På dette badet har jeg valgt å ha symmetri både loddrett og vannrett fordi jeg synes det er finest. Den eneste ulempen med dette er at det blir noe mer skre (biter til overs som en ikke får brukt). Bare for å ta et eksempel: Dersom bredden på veggen f.eks. tilsvarer 3,2 flisbredder kan en i stedet for å bruke 3 hele og en flis med 0,2x bredde, bruke 2 hele flis i midten og 2 stk. flis av 0,6x bredde på endene (2+2×0,6 = 3,2). Dette gir symmetri og en unngår å få små biter. Hvis en legger i forbandt (1/2 forskyvning) er det ikke mulig å unngå å få mindre enn halve fliser.

Pga fall i gulvet og eventuelt ønske om symmetri vertikalt må som regel alltid nederste veggflis kuttes på høyden. Derfor er det absolutt best å starte med å legge det som blir 2. rad nedenfra når en er ferdig. Det er lurt å merke opp hele rommet før en begynner så en er sikker på å ikke få høydeforskjell på flisene der hvor en starter og der en slutter å legge. Det jeg har gjort er å skru en list hele veien rundt som jeg setter flisene nedpå. Veldig kurant måte synes jeg (en må selvfølgelig tette skruehull etterpå med membran/tec7 eller lign.). En god hjelp er også å merke av loddrette streker på veggene i en eller flere skjøter per vegg. Ved å følge disse strekene sikrer en at en ikke kommer ut av lodd underveis.

Øvelse gjør mester, og en må regne med å legge litt flis før en begynner å få taket på det! Bilder nedenfor som alltid! 🙂

Lenker

Neste innlegg om badet

Forrige innlegg om badet

Oppbygning av vegger

Legg igjen en kommentar

Du kan bruke disse HTML-elementene

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>