21 januar

Nok en effektiv dag over i historien. Når en er 3 stykker, så går arbeidet mye lettere, fortere og så er det også artigere! Takk til Anders og Per Trygve som var her i dag også.

Planen var å få begynt med gips på stua i dag, og det gikk (såvidt). Mesteparten av dagen gikk med til å gjøre ferdig rupanel og rydding bla.

På slutten av dagen la vi dampsperre (på innsiden av rupanelet) og fikk gipset i et hjørne. Det mest vanlige ift dampsperre er nok å ha den mot isolasjonen, men da er det vel gjerne bare ett lag utenpå stenderverket (f.eks. gips eller panel), og ikke rupanel.

Som jeg har skrevet tidligere, så valgte jeg å ha på rupanel for å ha noe å feste ting som skal på veggen senere i. Ved å legge dampsperre mellom gips og rupanel, så vil det bli god klemming mot plasten slik at det ikke blir noe problem med utetthet ifm skjøting av dampsperra, og det blir også bedre ift evt rifter/hull som er påført ved montering. En annen fordel er at det blir enklere å få den tett der veggboksene til det elektriske anlegget kommer inn i rommet, ift å ha den utenpå isolasjonen.

En alternativ måte å montere dampsperre på, som er vanlig, er å legge den 5 cm inne i veggen (den må selvfølgelig ligge på varm side), slik at alt av trekkerør og elbokser for skjult elektrisk anlegg ikke trenger gå gjennom, men monteres på innsiden av plasten.

Poenget med dampsperra er å hindre at varm, fuktig luft, som det jo blir i oppholdsrom, ikke trenger ut mot yttervegg hvor lufta er kald, og kondenserer. Da er det fare for råteskader og mugg i veggen. Dette er bare et problem med velisolerte og godt vindtettede hus såvidt jeg vet.

For min del er det strengt tatt ikke sikkert det er behov for dampsperre heller, da jeg har gips innerst mot rommet som blir lufttett med sparkling, silikonering og maling. Når dette i tillegg ligger mot er forholdsvis tett rupanel-lag, så vil jeg tro at det er bra i seg selv. Men, det er bedre å være på den sikre siden, og ikke koster det så mye heller, verken i tid eller penger.

Morgendagens agenda er å få gjort det meste av gipsen, begynne med sparkling, og hvis vi får tid blir det å få rettet opp skjevheter i stuetaket omkring pipa (skriver seg fra jekkinga). Ellers er rydding en aktivitet som blir stadig mer aktuell…:)

Noen bilder fra dagens dont.

Legg igjen en kommentar

Du kan bruke disse HTML-elementene

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>