Første prøve på sort gulv

Etter å ha jobbet en lang dag i går lørdag, har jeg begynt å fått litt farge på stuegulvet. Som jeg har nevnt en del ganger tidligere går jeg for sort gulv. Valget har dels å gjøre med at det er noen tusen spikersår og andre skader og sår i gulvet fra tidligere, og det kommer ikke til å vises særlig gjennom når det er sort, og dels at det virket litt spennende å prøve…

Tidligere har jeg slipt gulvet med gulvslipemaskin (innlegget kan du lese her), men etter den tid har det vært maling av tak og vegger og litt røff behandling av gulvet uten at det har vært tilstrekkelig beskyttet. Så, det ble en del pussing og vasking for å få det noenlunde fint igjen. Må bare beklage overfor opphavet at bandsliperen jeg fikk låne har takket for seg… etter å ha gått over nesten hele gulvet begynte den å komme med litt merkelige lyder, og så begynte det å ryke en del av den… spørs om det blir et erstatningskrav her!

Langs kantene var det noen lakkrester igjen fra den siden av gulvet som var lakkert tidligere. Her funket det ikke så bra med bandsliper, selv om jeg brukte pusseolje for at sandpapiret ikke skulle gå tett så fort. Det mest effektive her ble å bruke en vinkelsliper med flopdisk (skive med skråstilte sandpapir-lameller). Ulempen med vinkelsliper og treverk er ujevnheter og at treverket svis fort, så en må ta det litt pent.

Etter å ha vasket gulvet en gang, og støvsugd et par ganger, ble siste forbehandling før beising å vaske med salmiakkvann for å fjerne evt. fett som var på gulvet. Så var det bare å beise på!

Utfordringen med et lyst tregulv og beising er å få dekt sprekkene mellom gulvbordene, for dette vises utrolig godt hvis det ikke blir skikkelig dekt. Jeg kommer også til å bli veldig lite fornøyd dersom det blir igjen flekker som jeg ikke har fått dekt skikkelig.

Resultatet etter første strøk kan ses på  bildene under. Vet ikke om jeg kommer til å bli fornøyd, men det som er sikkert, er at det i alle fall skal bli 2 strøk for å få det så og si helt svart (se på bildene), synes det var det peneste. Trestrukturen vises fortsatt godt igjennom. På toppen blir det 3-4 strøk med klarlakk. Har kjøpt inn matt lakk, men her tror jeg at det er viktig å skape en kontrast til matte vegger og tak, og få et blankere gulv, så da blir det å bytte til det blankeste jeg kan få av lakk… skal jeg gjøre noe dumt som jeg kommer til å angre på, så vil jeg gjøre det til gagns!

Nyt (?)  bildene, kom gjerne med kommentarer…

4 kommentarer tilFørste prøve på sort gulv

 • Oi! Fekk litt sjokk først! Derre hadd itj eg turt, men eg må sei d ser my finar ut einn eg hadd sett ferr mg:) Eg glede mg te å sjå kolles d bli når d kjæm møbla inn i hus, ferr eg grei liksom itj å sjå d ferr mg!

  MODIG gjort! Definitivt:) (Å eg trur ikke du kjæms te å anger! Eg har følelsa av ætt d bli orginalt å lækkert:)

 • Steinar

  ja, va vel egentlig itj så lett å sjå for sæ koilles d vart, men det e jo egentlig bærre å prøv d! Litt usekker ka æ syns om de enda, men trur æ kainn lik d når de bli ferdig. Hvertfall arti å ha et gulv som itj aill ainna folk har!

  Du får vent å sjå koilles d tar sæ ut me blank lakk oppå…, har lakka litt på halve gulve, og det bli ganske annerledes… 🙂

 • Marte

  Hei du! Hvordan ble det etter at du fikk lakket gulvet? veldig nysjerrig, vurderer å gjøre det samme i stuen min..

  Mvh
  Marte

 • Steinar

  Hei Marte! Du kan se bilder av gulvet etter lakkering i innlegget her. Ligner en god del på sort pianolakk.. eneste ulempen er at det fort blir støvete..

  Skal legge ut noen bilder med stua ferdig møblert der helheten er mer synlig

Legg igjen en kommentar

Du kan bruke disse HTML-elementene

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>