Baderomsgulv del 1

Dette er en fortsettelse fra forrige innlegg som finnes her.

Sist helg fikk vi støpt baderomsgulv, og da begynner badet liksom å bli virkelig 🙂

Gulvet ligger på trebjelkelag (3×7″ ca. cc 55cm).  Oppbygningen er som følger:

  • Profilerte stålplater 16mm høy (Lewis svalehaleplater) på bjelkelaget
  • Elektriske varmekabler festet til svalehaleplatene
  • Standard betong støpt med anbefalte fall for baderom

Stålplater (Lewis svalehaleplater)

Stålplatene ligger løst på bjelkelaget med minimum avstand til vegg på 10mm. På den måten vil normale bevegelser mellom treverk og støpt gulv være uavhengige. Selve leggeprosessen går ganske raske, og det tok et par-tre timer for én mann å legge ca 6 m2 som er størrelsen på badet. Svalehaleplater leveres i forskjellige lengder, og jeg brukte den lengste som er 200cm (60cm bred). Største jobben var å få bøyd platene under sluken (som var festet på forhånd), men det gikk uten å måtte skjære ut større hull enn sluken krever i utgangspunktet. Bearbeiding av plater går forholdsvis lett med stikksag, med blad for metall, og vinkelsliper.

Fall

Før varmekablene ble montert, ble fallet tilpasset i form av lirer som ble midlertidig festet oppå stålplatene. Egentlig er det snakk om 2 fall, dvs. ett i dusjsonen og ett ellers på gulvet. Anbefalte fall er 1:50 (2%) i dusjsone og 1:100 (1%) ellers på badet. Jeg løste det ved å legge separate lirer omkring dusjsonen i tillegg til lirene ellers i rommet. Se bildene for å se framgangsmåten.

Varmekabler

Varmekablene er av merke Veria og har 12 års garanti (forutsatt at monteringsanvisningen er fulgt). Første trinn er å finne ut hvilke soner som ikke skal ha varme (områder som blir fast overdekt av f.eks. vaskemaskin, wc, skap o.l.). Deretter finnes hvilket areal kablene skal dekke og ut fra det cc-avstanden (avstand mellom 2 naboledere) til kabelen. Kabelen skal ikke(!) kuttes, da den ellers vil bli varmere i drift enn den er laget for med potensiell fare/ødeleggelse som følge. Kabelen stripset jeg fast til stålplatene med strips ca hver 20-30 cm. For å få festet stripsen, lagde jeg hul gjennom topp/side i en fals. Dette var enklest med hammer og spiker, men det er mange hull og mange strips som skal festes… Andre festemåter er absolutt også mulige. Denne kabelen skulle måles med multimeter før legging, etter legging (før støping) samt etter støping. (Det måles (motstand) mellom de strømførende lederne, samt mellom hver enkelt leder og jord.)

Støping

Betong ble blandet i sementblanda, totalt trengtes bare 4-5 blander. Normal 1:4 blanding, forholdsvis tørr. Ved støping la jeg ut det første laget som dekker varmekablene «for hånd» for å ha god kontroll på at kablene ikke flyttet seg. Siden trenger en ikke være så forsiktig. Betongen ble jevnet utover ved hjelp av et gulvbord med de nevnte lirene som støtte og høydekontroll. Fallet rundt sluket er det litt mer jobb med enn gulvet ellers. Her må en tenke at gulvet skal helle mot sluket fra alle vinkler, dvs sirkelform med sluk i midten. Støpejobben tok ca 3 timer for 2 mann.

Etterarbeid

Dagen etter (ca 12 timer) støping, ble lirene fjernet. Det er forholdsvis uproblematisk å fjerne disse når en løsner dem først ved å slå litt med hammeren på dem. Tomrommene ble fylt med nyblandet betong og samtidig «stålet» jeg gulvet med et stålbrett slik at det ble rimelig glatt. Der gulvet var på det tynneste ved sluket var jeg nødt til å bruke en liten mengde vann for at stålingen skulle bli vellykket.

Nå gjenstår det bare å vente før neste etappe med gulvet kan tas. Anbefalt ventetid er ca 1 uke/per cm støyp (må ha litt temperatur, men gjerne noe kaldere enn romtemp.). Helt mot slutten av ventetiden går det nok også an å begynne å bruke varmekablene forsiktig for å få tørket ut det meste av vannet før gulvet tettes med membran ovenfra. I mellomtiden mens jeg venter på gulvet skal vegger å tak gjøres ferdig 🙂

2 kommentarer tilBaderomsgulv del 1

Legg igjen en kommentar

Du kan bruke disse HTML-elementene

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>