Legging av 30x60cm gulvflis og mosaikk – Baderomsgulv del 2

Gulvet på badet var ferdig for en stund siden, og her kommer litt tekst og bilder. Ved å lese innlegget Baderomsgulv del 1, sammen med dette innlegget, får du en god peiling på hvordan det er gjort fra bjelkelag til ferdig gulv.

Gulvmembran

Etter at betong var ferdig herdet ble gulvet sparklet med Ardex A31 sparkel. Dette var hovedsaklig for å få en glattere overflate, og en oppnår et godt heftende underlag for liming av membranbelegget. Sparkelet herder fort, så en må jobbe effektivt når en holder på.

I overgangen mellom gulv/vegg ble det så lagt smøremembran (VR10) og forsterkningbånd. Dette var måten å gjøre det på i følge Sintef byggforsk, men selv har jeg litt tvil om verdien av akkurat denne tettingen.

Som gulvmembran valgte jeg Tarkodry vinylbelegg. Som alle vet, er vinylbelegg en meget sikker og velprøvd form for vanntetting (forutsatt riktig utførelse selvsagt) og derfor valgte jeg det på gulvet i stedet for smøremembran. Belegget ble limt med Casco proff extra med ca 10cm oppbrett langs veggene. Hjørner og en skjøt midt på gulvet ble sveiset. Alle sveiser ble ekstrasikret med Casco Aquatett.

30×60 Gulvflis

Videre var det bare plankekjøring med flislegging. Plankekjøring og plankekjøring fru Blom – legging av 30x60cm flis i forbandt på et gulv med godt fall er en jobb som er vanskelig å få et 100% godt resultat på. Det kan kanskje best beskrives som en øvelse i å oppnå gode kompromiss.

Den første delen av gulvet, lengst unna sluket, gikk greit. Men nærmere sluket ble det en god del justering – opp med flis – justere mengde flislim på forskjellige deler av flisa – legge ned og sjekke. Resultatet ble fint synes jeg, selv om det er noen små «trapper» et par-tre plasser.

For å unngå problem med trapping (nivåforskjeller) mellom flis som legging med forbandt nødvendigvis medfører, kan en:

  • Legge uten forbandt
  • Legge med 1/3 i stedet for 1/2 forbandt

Flisene er laget av granitt, så de er steinharde i ordets rette forstand…, men kan kuttes med en god flisekutter (dra mange ganger over med kniven før du knekker) og ellers bearbeides enkelt med vinkelsliper og diamanskive. Et alternativ er steinsag, men slikt flott utstyr har jeg ikke.

Mosaikk

I dusjsonen (100x100cm) valgte jeg mosaikk som er en vanlig løsning hvor det er mye fall. Har såvidt prøvd denne øvelsen tidligere, og visste at det kan være mye jobb. Selve leggingen går greit, det gjelder bare å være nøye slik at mosaikken kommer på linje. Det som er mest tidkrevende slik jeg har erfart det, er å fjerne overflødig fliselim som presses opp i mellomrommene på mosaikken ved tilpassing og justering av mosaikken. Blir fort grisete. I tillegg kan finjusteringen av steinene ta en del tid. Selv gikk jeg over stein for stein til slutt og justerte ift resten. Ble bra resultat i mine øyne!

Et par «triks» som kanskje kan spare andre for ekstraarbeid:

  • Prøv å få så riktig mengde og jevnt fordelt fliselim som mulig slik at problemet med overflødig lim som tyter opp blir redusert
  • Rull over med en malingsrulle med «riktig» trykk til slutt for å unngå nivåforskjeller i mosaikken. Dette er den løsningen jeg kom på, og det funker bra på områder både med og uten fall.

Fuging

Til slutt var det bare fuging igjen. Utfordringene her er stort sett:

  • Sørg for å jobbe fugemassen godt ned i sprekkene for å unngå hull og ujevnheter i finishen
  • Farge på fugemasse er/kan være avhengig av blandingsforhold med vann ved utblanding og hvor mye vann en bruker når en vasker over. Det beste er derfor om en kan blande nok i en omgang.

Blomster utdeles til pappa og PO som har hjulpet meg, takk (igjen) !! 🙂

Se bildene for mer info – spørsmål er velkomne – og ros såklart… 🙂

Lenker

Forrige innlegg om badet

Neste innlegg om badet

Baderomsgulv del 1

Relaterte produsenter/leverandører

Tarkodry toppmembran fra Tarkett

Ardex

Bergersen flis (selger Ardex i Trondheim)

3 kommentarer tilLegging av 30x60cm gulvflis og mosaikk – Baderomsgulv del 2

Legg igjen en kommentar

Du kan bruke disse HTML-elementene

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>