Pussing av teglsteinsmur

En stund siden siste innlegg her nå, og på tide med en oppdatering..

Den siste uken har det handlet om sparkling av gips og pussing av pipe og brannmur for det meste. I tillegg en del småting, bla innsetting av stuedør. Dette innlegget handler om murarbeid.

Ifm husjekkinga ble det en del riving omkring pipa, og det er dette som bygges opp igjen nå.

Mørtelblanding

Ved muring og pussing pleier en å bruke litt svakere blanding enn ved støpearbeid. Det går an å bruke ferdigblandet (f.eks. Hey’di eller Maxit mur- og pussmørtel) som blandes ut i vann, eller en kan bruke mursement som en selv blander med pussand og vann (1 del sement til 5 deler sand fungerer bra). Konsistensen på blandingen skal være «grøtaktig» .

Muring

Utfordringen ved både muring og pussing er å få mørtelen til å feste seg til steinene, og med litt trening er det ikke så vanskelig. Når en murer klasker en mørtelen på steinen og/eller muren for så å plassere steinen riktig i muren. Det er viktig å plassere steinene raskt og riktig etter at mørtelen er påført slik at de fester seg bra. Etter at steinen har satt seg (noen minutter) må den ikke røres. Fugetykkelsen kan være ca 1 – 1,5 cm.

Teglstein suger vann som svamp, og denne egenskapen bidrar til at mørtelen fester seg. Det blir en del mørtelsøl på gulvet når en holder på, så det er en god idé å dekke til med en plate f.eks.

Pussing

Ved pussing av murer er det vanlig å forvanne teglsteinen, noe som gjøres raskt og enkelt med en murkost og vann. Dette er spesielt viktig dersom pusslaget skal være tynt, fordi mørtelen ellers vil tørke ut for fort til at overflaten blir pen.

Etter forvanning kastes mørtelen på muren med en (trekantet) murskei. Ikke for store mengder om gangen, og heller ikke for hardt, da spruter det bare til alle kanter. Etter å ha fått mørtelklasene til å henge i et lite område på muren går en over med murskeia og stryker mørtelen glatt mot muren slik at en oppnår godt feste. Ta område for område oppover. For å jevne ut mørtelen slik at det blir bent på muren kan en bruke lekter som en har satt opp på forhånd eller f.eks. en rettholt som en kan skave av med underveis. For påføring/utjevning er stålbrett riktig verktøy.

Når mørtelen har satt seg og er «passe» tørr, går en over med et pussbrett og får murpussen jevn og fin. Hvis en ikke jobber veldig raskt med påføring av mørtel, er det behov for å pusse underveis, slik at vekselvis legger på mørtel og pusser der det er ferdiglagt tidligere.

En kan variere litt hvor glatt eller ru overflate en vil ha ved å bruke pussbrett med forskjellig struktur, eller f.eks. bruke en murkost el.l. hvis en vil ha mønster av noe slag. Pussing skjer nedenfra og opp, og pussebrettet  kan jobbes med i det mønster en ønsker, f.eks. rett vertikalt, rett horisontalt eller sirkelbevegelser. Å dra brettet nedover er dog en dårlig teknikk, da løsner ofte mørtelen fra muren.

Hvis mørtelen blir for tørr til at den kan pusses går det an å bløte opp med vann fra en sprutflaske f.eks. Det er viktig at det ikke blir for mye vann, da den vil vaske ut sementen fra mørtelen, slik at pussen ikke sitter. Det beste er å bruke en sementsuppe.

Tykkelsesmessig kan en legge ca 1,5 cm i gangen. Hvis det trengs mer, legges ett lag først, vent på at det setter seg (1-2 timer) og legg neste lag. Pussing av mur er en del jobbing, men som en gulrot kan jeg si at det er forholdsvis lett å få det fint! 🙂

Her er noen bilder fra pussing av pipe og brannmur på huset.

6 kommentarer tilPussing av teglsteinsmur

 • Esmeraldas Hjerte

  :):):) Gleeeeder meg til innflyttingsfest!! En gang i fremtida vil du kanskje tenke; «Å! Var det sånn det så ut her før det ble ferdig?:)» Den dagen kommer nok….
  Enn så lenge; heia Steinar og heia Norge!

 • Nå er det vel bare å pusse i vei siden takket er ferdig lagt i det minste for de store bitene.

 • Christopher

  Veldig kjekt med en sånn forklaring som du har lagd her. Tusen takk for gode bilder og en god guide. Jeg tenker på å pusse pipa i stua selv siden vi skal ha den stående fritt, og den er malt med noen sprekker osv.

 • Ida

  Hei,

  Jeg har akkurat det problemet som du beskriver over. Basert på bildene er det akkurat den kompetansen jeg trenger. Har du tips til hvem jeg kan kontakte for å få hjelp til utbedring?

 • Steinar

  Jeg gjør det meste selv, men alle murerfirma driver med dette.

  Mange privatpersoner kan også å pusse mur, i alle fall dersom de er 50+ 🙂

Legg igjen en kommentar

Du kan bruke disse HTML-elementene

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>