Støping av vegger til kjellernedgang

I utgangspunktet var tanken å blande betong til veggene selv, men etter å ha regnet litt på det, så viser det seg at kostnaden ble ca den samme som å bestille betongbil, og da var valget enkelt. Forutsetningen er selvfølgelig at alt kan støpes samtidig.

Momenter som omhandler forskjellen på å blande selv og å få ferdigblandet er bl.a.:

  • Ferdigblandet sikrer jevn og god kvalitet på hele muren
  • Forskalingen må gjøres ferdig for hele muren når du bestiller ferdigblandet
  • Betongtrykket blir mye større for ferdigblandet betong, som gjør at forskaling må være mere solid og ikke minst sikres mot oppflyting (les videre…)
  • Prismessig blir det omtrent det samme hvis en ikke trenger pumpebil eller transportbånd

Etter et par lange jobbedager var forskaling ferdig ca en halv time før betongbilen kom. Det var hovedsaklig armeringsarbeid og tilpasning av profiler til muren (45° på kantene i lengderetning av muren og en 45° nedtrapping på enden) som tok så mye tid.

Selve støpinga skulle liksom være en koselig affære, men det tok en annen vending enn jeg hadde planlagt..

Etter å ha tettet et par mindre lekkasjer underveis mens bilen fylte, ble trykket for stort på den nederste forskalingslemmen på utsiden av muren når vi var ca 3/4 ferdig, og den vinklet seg litt utover slik at det ble en bredere profil nederst på muren akkurat der. Dette førte til at betongmassen klarte å løfte forskalingen litt, og på noen sekunder rant det ut en god del 100-liter fra forskalingen. Et kjedelig øyeblikk kan man si… Blandinga fra betongbilen var forøvrig 25% redusert, dvs. at 25% av singelen var erstattet med sand, og hadde synk 20 (som sier noe om hvor tyntflytende den er).

Betongbilen stanset selvfølgelig fyllinga, og tømte resten av betongen på et annet sted på tomta og dro.

Grunnen til at dette skjedde var en manglende låsing på den nederste forskalingslemmen og at forskalinga var avstivet med et stag som presset forskalinga oppover (som vises på et av bildene i forrige innlegg). Dette staget skulle vært plassert slik at det hadde presset forskalinga ned i stedet.

Jeg fant ut at jeg ville forsøke å samle opp betongen som hadde rent ut og fylle opp i forskalinga igjen, ettersom betongen setter seg ganske fort, så tenkte jeg at det ville gå bra uten å gjøre noe med forskalinga. Etter en del timer med bøtte, spade og trillebår var alt samlet opp og muren nesten ferdig. På grunn av at noe ikke kunne samles opp, ble det litt for lite til å få muren ferdig, men etter en 5-6 runder med betongblanderen var muren endelig fylt opp! 🙂

Takk til Per Trygve og Oddvar som hjalp med å sette opp og rive forskaling! Her er noen bilder fra prosessen:

Legg igjen en kommentar

Du kan bruke disse HTML-elementene

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>